Strategian uudistaminen vs. päivittäminen – mistä tiedät kumpaa tarvitaan?
11.3.2025 | Veikko Törrönen
Strategian uudistaminen? Milloin strategia tulee uudistaa kokonaan? Milloin kevyempi päivittäminen on perusteltua?
Toimintaympäristön muutokset eivät noudata ennalta sovittua johtamisen vuosikelloa.
Strategia on organisaatioiden tulevaisuudessa menestymisen perusta. Tyypillisimmin se uudistetaan kokonaan 3-5 vuoden välein ja päivitetään kevyemmin, ennakolta sovittuna ajankohtana, kerran vuodessa.
Tämä rytmiikka auttaa tasapainottamaan pitkän aikavälin strategista ajattelua ja lyhyen aikavälin operatiivista toteutusta, sekä varmistamaan sen, että työ tulee tehdyksi vähintään kerran vuodessa. Tämä on ehdottoman hyvä asia.
Asiakastarpeet, markkina- ja kilpailutilanne, teknologiat, lainsäädännöt ja koko toimintaympäristö elävät kuitenkin jatkuvassa muutoksessa, joka ei noudata ennalta sovittua johtamisen vuosikelloa.
Strategia tulisikin päivittää tai uudistaa aina kun se ei enää ole paras mahdollinen suunnitelma tulevaisuudessa menestymiseen.
Yritysten onkin kyettävä reagoimaan tarpeen vaatiessa (ei ainoastaan johtamisen vuosikellon mukaan) liiketoimintaympäristön muutoksiin pysyäkseen jatkuvasti kilpailukyisenä. Strategia tulisikin päivittää tai uudistaa aina kun se ei enää ole paras mahdollinen suunnitelma kilpailuedun rakentamiseen ja tulevaisuudessa menestymiseen.
Mutta mistä tietää milloin pienempi strategian päivitys riittää – ja milloin se tulee uudistaa perusteellisesti?
Käyn tässä blogissa läpi yrityksen sisäisiä ja ulkoisia muutosajureita, joiden tulisi johtaa strategian uudelleenarviointiin, kevyempään päivittämiseen tai kokonaisvaltaiseen uudistamiseen – ja miten tunnistaa kumpi on oikea ratkaisu.
Kun yrityksen ulkoiset tai sisäiset tekijät muuttuvat tavalla, jolla ei ole fataalia vaikutusta sen kilpailuetuun tai -kykyyn, kevyempi päivittäminen riittää.
Strategian päivittäminen
Kun yrityksen ulkoiset tai sisäiset tekijät muuttuvat tavalla, jolla ei ole fataalia vaikutusta sen kilpailuetuun tai -kykyyn, koko strategiaa ei ole tarpeellista uudistaa – kevyempi päivittäminen riittää.
Strategian päivittämisellä tarkoitetaan voimassa olevan strategian arviointia ja kevyttä uudistamista ilman radikaalia muutosta sen perusteisiin.
Strategian päivittämisen ulkoisia muutosajureita:
- Painotusten muutokset asiakastarpeissa
Esim. vastuullisuuden merkitys asiakkaiden ostopäätöksessä korostuu odotettua nopeammin, ennakoitua suurempi osa asiakkaista haluaa edelleen asioida ihmisen kanssa botin sijaan. - Muutokset markkina– ja kilpailutilanteessa
Esim. kilpailijoiden hinnoittelustrategia poikkeaa odotetusta, uusien toimijoiden tulo markkinoille tai toimialan odottamaton konsolidoituminen. - Lainsäädännön muutokset
Esim. uudet raportointivelvoitteet tai tietosuojalainsäädännön muutokset. - Teknologinen kehitys avaa uusia mahdollisuuksia
Esim. tekoälypohjaiset asiakaspalveluratkaisut voivat vastata yleisimpiin kysymyksiin ja vapauttaa asiantuntijoiden aikaa monimutkaisempiin tehtäviin, suuret tietomassat ja koneoppiminen mahdollistavat asiakaskäyttäytymisen analysoinnin ja ennustamisen.
Strategian päivittämisen sisäisiä muutosajureita:
- Uusien liiketoimintamahdollisuuksien tunnistaminen
Esim. yritys tunnistaa kesken strategiakauden potentiaalisia kasvusuuntia tai uusia asiakassegmenttejä. - Omistajien tahtotila tarkentuu
Esim. yrityksen omistajastrategia tarkentuu tavalla, jolla on vaikutusta liiketoimintastrategiaan. - Työntekijöiden odotusten eivät täyty tai ovat muuttuneet
Esim. henkilöstö ei ymmärrä tai sisäistä nykyistä strategiaa, uuden sukupolven työntekijöiden työelämäodotukset poikkeavat totutusta.
Esimerkki strategian päivittämisestä – Case McDonalds ja uudet terveellisemmät tuotteet
McDonald’s on hyvä esimerkki yrityksestä, joka ei täysin uudistanut strategiaansa, vaan päivitti sitä vastaamaan muuttuvia asiakastarpeita. Pikaruokajätti on aina keskittynyt edullisiin ja nopeisiin aterioihin, mutta terveellisemmän ruokailun trendi on ohjannut sitä muotoilemaan strategiaansa.
Mitä tehtiin?
* Lisättiin valikoimaan terveellisempiä vaihtoehtoja, kuten salaattiannoksia, kasvispohjaisia hampurilaisia ja vähemmän prosessoituja ainesosia.
* Parannettiin raaka-aineiden läpinäkyvyyttä ja korostettiin vastuullisuutta, esimerkiksi luomutuotteilla ja antibioottivapaalla lihalla.
Kun toimintaympäristö muuttuu, mutta ydintoiminta on edelleen relevanttia, strategian päivittäminen voi olla oikea ratkaisu. McDonald’s ei muuttanut strategiansa ydintä tai liiketoimintamalliansa, mutta reagoi markkinamuutoksiin päivittämällä valikoimaansa.
Kun yrityksen kilpailukyky ja koko tulevaisuus on uhattuna, strategia on syytä uudistaa kokonaan.
Strategian uudistaminen
Kun yrityksen ulkoiset tai sisäiset tekijät muuttuvat tavalla, joka vaarantaa sen kilpailukyvyn ja koko tulevaisuuden, pelkkä strategian kevyt päivittäminen ei riitä: se on syytä uudistaa kokonaan.
Strategian uudistaminen tarkoittaa koko strategian perusteellista uudelleenarviointia ja kokonaisvaltaista uudistamista.
Tämä voi tarkoittaa kokonaan uusien liiketoimintojen avaamista tai nykyisten alasajoa, transformaatiota tuoteliiketoiminnasta palveluliiketoimintaan (palvelullistaminen) , kokonaan uusien palveluiden kehittämistä, uusia kohdemarkkinoita tai jopa täysin uutta suuntaa yritykselle.
Strategian uudistamisen ulkoisia muutosajureita:
- Merkittävä kuluttajakäyttäytymisen muutos
Esim. verkkokaupan kasvu kiihtyy ja kansainvälistyy odotettua nopeammin, kuluttajat odottavat yhä nopeampaa reaaliaikaista palvelua ja kilpailijat reagoivat tähän muutokseen (24/7 -palvelut), asiakkaat alkavat suosia kuukausimaksullisia palveluita perinteisen projektikaupan sijaan. - Teknologinen läpimurto muuttaa pelikenttää
Esim. keinoäly, lohkoketjuteknologia ja uudet energiaratkaisut mullistavat kokonaisia toimialoja. - Merkittävä taloudellinen tai poliittinen muutos
Esim. inflaatio, talouskriisi tai geopoliittisten jännitteiden kasvaminen. - Musta joutsen
Esim. Pandemia tai kyperhyökkäys.
Strategian uudistamisen sisäisiä muutosajureita:
- Strategia ei ole enää validi
Esim. kysyntä ei kasva x-liiketoiminnassa odotetulla tavalla, ekologisuus ja vastuullisuus osoittautuvat toimialalla hygieniatekijöiksi (ei mahdollisuutta luoda erottuvuutta ja kilpailuetua). - Omistajien tahtotila muuttuu merkittävästi
Esim. yrityksen omistuspohja muuttuu merkittävästi. Uudet omistajat eivät ole tyytyväisiä tuloksentekokykyyn, kasvuun, arvomaailmaan tai muuhun osa-alueeseen. - Odotettua heikompi suosituskyky
Esim. kannattavuusongelmat tai epäonnistuneet investoinnit, työntekijöiden suuri vaihtuvuus ja heikko sitoutuminen strategisiin tavoitteisiin.
Esimerkki strategian uudistamisesta: Nokian muutos matkapuhelinyhtiöstä verkkoinfrastruktuurin jättiläiseksi
Nokia on kotimainen esimerkki yrityksestä, joka joutui uudistamaan strategiansa kokonaan. Vielä 2000-luvun alussa Nokia hallitsi matkapuhelinmarkkinoita, mutta älypuhelinten vallankumous ja kilpailun kiristyminen johtivat markkinaosuuden romahtamiseen.
Sen sijaan, että Nokia olisi yrittänyt vain päivittää vanhaa strategiaansa, se päätti uudistaa liiketoimintansa täysin.
Mitä tehtiin?
* Nokia myi matkapuhelinyksikkönsä Microsoftille vuonna 2014 ja keskittyi verkkoinfrastruktuuriin.
* Yritys osti Alcatel-Lucentin, mikä vahvisti sen asemaa globaalina verkkoratkaisujen toimittajana.
* Se siirtyi ohjelmisto- ja teknologiakeskeiseksi toimijaksi, mikä mahdollisti kilpailukyvyn 5G-markkinoilla.
Jos toimintaympäristö muuttuu radikaalisti, pelkkä strategian päivittäminen ei riitä – tarvitaan kokonaisvaltainen uudistus.
Strategian uudistaminen vai päivittäminen – kumpi on oikea valinta?
Strategian päivittäminen on kevyempi prosessi, joka mukauttaa nykystrategiaa vastaamaan muuttuneita olosuhteita. Se soveltuu tilanteisiin, joissa yrityksen kilpailuetu on edelleen vahva, mutta toimintaympäristö tai sisäiset tarpeet vaativat tarkennuksia strategiaan.
Strategian uudistaminen sen sijaan on tarpeen silloin, kun yrityksen kilpailukyky on uhattuna, markkinatilanne on muuttunut radikaalisti tai yritys haluaa suunnata täysin uusille urille.
Päätös strategian päivittämisestä tai uudistamisesta ei ole aina yksiselitteinen. Keskeistä on ymmärtää, että strategia ei ole staattinen asiakirja, vaan elävä suunnitelma, joka ohjaa yrityksen tulevaisuudessa menestymistä – ja sitä on päivitettävä tai uudistettava aina tarpeen mukaan.
4 tapaa, joilla voimme auttaa sinua heti..
1️⃣ Haluatko oppia aiheesta lisää?
Osallistu webinaariin tästä.
2️⃣ Haluatko selkeät ohjeet strategian uudistamiseen?
Lataa strategiaopas tästä.
3️⃣ Haluatko päivittää strategianne?
Tutustu palvelupaketteihin ja hinnastoon tästä.
4️⃣ Haluatko tarjouksen strategianne uudistamisesta?
Soita 040 7055 810 tai varaa etätapaaminen.
Kirjoittaja Veikko Törrönen on modernin strategiatyön ammattilainen ja KREAPAL DESIGN Oy:n perustaja.
Kreapal numeroina
asiakkaista suosittelee
0 %* Vuodesta 2022 alkaen, jokaisen projektin asiakas on suositellut yhteistyötä kanssamme.